Västeråsgurka - Sveriges godaste gurka

Västeråsgurka

Västeråsgurkan AB är ett företag med gamla traditioner och anor från 1700-talet. Odling och inläggning finns delvis dokumenterat, men har framförallt följt den muntliga traditionen. Vi har en bred kunskap av både odling och inläggning som har varit en storindustri i Västerås från år 1714. Vi har haft kontakt med många gamla odlare, inläggare och torghandlare som med entusiasm och glädje har delat med sig av sina ovärderliga kunskaper till oss. Tack till bl.a. Gösta Stahre, Holger Hedin, Lars Fridh och Göran Fridh.
 
Historia om Västeråsgurka
I Västerås lät Gustav Vasa anlägga en kunglig trädgård, ”Kungsängen” nuvarande Vasaparken. Det var där munkarna i klostret på munkholmen odlade sina gurkor, dom ansågs vara lärare av gurkodlandet i gurkstaden Västerås. I och med att stora delar av staden ödelades i den stora branden år 1714 fick gurkodlingarna en bra start. Tomter fanns då till stadens borgare och man kunde börja odla gurkor, då man behövde en kompletterande näringsgren som t.ex. tobak, kål och gurka. Bohnsack ”Herr Gurka” Västerås
slottsträdgårdsmästare var den som tog initiativet till gurkodlingarna och har varit den som inspirerat till ”insyltningen”. 

Jag vill veta mer...

Kontakta Fruktmolnet

021 - 13 30 30
Signalistgatan 3
721 31 Västerås
info@fruktmolnet.se

Våra öppettider

Mån - Ons:
kl. 07.00 -16.00

Tors - Fre
Kl. 07.00 - 12.00
enligt överenskommelse
Lördag - Söndag: Stängt

Övriga tider enligt överenskommelse.
enl. överenskommelse.

Ta gärna del av vårat nyhetsbrev